Eiland Kreta

 


  Eiland Kreta

Welkom bij eilandkreta.nl

Reisverslag: Rondreis op Kreta

Met Jorgos als (Griekse) gids!

Door Jorgos Nikolidakis

Kreta is mijn lievelingseiland! Dat komt waarschijnlijk omdat mijn “wortels” op Kreta liggen, bovendien heb ik er jarenlang gewoond. Ook de andere Griekse eilanden en gebieden zijn prachtig en uniek, maar Kreta heeft een speciaal plekje in mijn hart. Het is een erg groot eiland en om het goed te kunnen omschrijven, is een heel boek nog niet genoeg, zo veelzijdig en gevarieerd is het. Toch waag ik een poging, met het verslag van deze rondreis hoop ik je te overtuigen van de schoonheid en veelzijdigheid van dit unieke eiland.

Foto's Kreta in beeld

Panagia Kaliviani bij Mires| Zuid Kreta Griekenland 12 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi Kreta - Departement Chania - Foto 25 - Foto van De Griekse Gids Agios Pavlos Kreta - Departement Rethymnon - Foto 17 - Foto van De Griekse Gids Matala | Zuid Kreta Griekenland 40 - Foto van De Griekse Gids Aposelemis Kreta - Departement Heraklion - Foto 21 - Foto van De Griekse Gids Kera Kreta - Departement Heraklion - Foto 10 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 29 - Foto van De Griekse Gids Koudoumas Kreta - Departement Heraklion - Foto 71 - Foto van De Griekse Gids Agia Triada Tzagarolon Kreta - Departement Chania - Foto 1 - Foto van De Griekse Gids Georgioupolis Kreta - Departement Chania - Foto 29 - Foto van De Griekse Gids Sfakia Kreta - Departement Chania - Foto 2 - Foto van De Griekse Gids Katalagari Kreta - Departement Heraklion - Foto 4 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Kreta»


Griekse Gids Reizen Kreta Kaart Griekenland Griekse Gids Reizen ;

Het oostelijke departement: Lassithi

We beginnen onze rondreis in Lassithi, het meest oostelijk gelegen departement van Kreta. De hoofdstad van dit departement is de stad Agios Nikolaos. Deze drukke toeristenplaats, met in de zomer enorm veel restaurants, hotels, bars en winkels, doet vooral zo prachtig aan door het binnenmeertje Voulismeni, dat door hoge rotswanden wordt omringd. het meertje werd in de 19e eeuw via een zeventig meter lang kanaal verbonden met de haven. Men beweert dat dit meertje bodemloos is. op 10 kilometer afstand ten noorden van Agios Nikolaos bevindt zich het dorpje Elounda. Elounda is bekend geworden door de tvserie “Who pays the ferryman” die hier is opgenomen. Het is een gezellig, levendig plaatsje met diverse mooie zandstranden. Tegenover Elounda ligt het zogenaamde lepra-eiland Spinalonga. Spinalonga heeft een rijke geschiedenis want het is eigendom geweest van Grieken, Venetianen, Arabieren en Ottomanen. De Ottomanen vertrokken pas toen hier een leprakolonie gesticht werd die hier tot 1957 gevestigd was. Meerdere malen per dag varen excursieboten naar Spinalonga. Het is meer dan de moeite waard het eiland te bezoeken en de sfeer te proeven van de rijke en dramatische historie die dit eiland heeft.

Door prachtige olijfboomgaarden rijden we vervolgens naar het zuiden van Lassithi naar het charmante plaatsje Mirtos. Hoewel de afstand niet meer dan vijfenvijftig kilometer is, doen we hier ruim anderhalf uur over. Mirtos is een gezellig kustplaatsje dat de typische eigenschappen van een traditioneel dorp heeft behouden, maar ondertussen alle voorzieningen treft om toeristen een aangenaam verblijf te garanderen. Het dorp wordt vooral bezocht door mensen die niet van massatoerisme houden en de levendigheid van een typisch Kretenzisch dorpje willen proeven.

Via de stad Ierapetra en allerlei leuke kustdorpen zoals Agia Fotia, waar een leuk strand is met erg gezellige taverna’s, rijden we vervolgens richting Makrigialos, een gemoedelijk dorpje dat veertig kilometer ten oosten van Mirtos ligt. Makrigialos ligt in een prachtige omgeving, een combinatie van heuvels en zee. Op de heuvel zijn de ruïnes te zien van een paleis uit de Minoïsche periode en aan het mooie zandstrand zijn diverse traditionele restaurantjes. Helemaal in het oosten en noordoosten van het eiland liggen de plaatsen Kato Zakros, het palmenstrand Vai en het gezellige stadje Sitia, hierover kunt u meer lezen in onze pagina over Sitia.

Vanaf Sitia rijden we vervolgens naar Mochlos dat op de helft van de route naar Agios Nikolaos ligt en in de oudheid één van de belangrijkste havens van oost-Kreta was. Mochlos is een klein vissersdorpje dat tegenover het kleine eilandje Ai-Nikolas ligt. op dit eilandje zijn ruïnes uit de pre-Minoïsche tijd te zien. Het pittoreske dorp zelf heeft een mooi zandstrand en gezellige terrasjes.

Onze rondreis in Lassithi beëindigen we tenslotte op het bergplateau van Lassithi dat we via Agios Nikolaos bereiken. Eerst maken we nog een stop bij de badplaats Ammoudara die ten zuiden van Agios Nikolaos ligt en waar vele goede hotels te vinden zijn, waarna we bergopwaarts trekken. De vlakte ligt op 850 meter hoogte en kenmerk van de Lassithi-vlakte zijn de honderden windmolens die er vroeger waren. Deze windmolens werden door de inwoners gebruikt om water uit de grond te pompen, tegenwoordig staan ze er puur als decor. Bij het dorpje Psichro bevindt zich de grot van Zeus, volgens de Griekse Mythologie zou de oppergod van Olympus hier zijn geboren. De grot is erg diep, je kunt helemaal naar beneden lopen via twee trappen (200 treden). De grot is tegenwoordig mooi verlicht en in de grot zijn prachtige stalactieten en stalagmieten te zien.


Het departement Heraklion

Via een vrij bochtige weg rijden we vervolgens via het traditionele dorp Mochos weer naar beneden richting zee, deze keer in noordwestelijke richting. Hier komen we achtereenvolgens langs de toeristische plaatsen van Kreta zoals o.a. Malia, Stalis en Chersonissos, waarna we ons richting Heraklion begeven om een bezoek te brengen aan het paleis van Knossos. Deze beroemde hoofdstad van het Minoïsche Kreta, is te vinden op vijf kilometer ten zuiden van Heraklion. Tien eeuwen lang was Knossos de eerste en grootste stad van Griekenland en heel Europa. Nu zijn er nog de gerenoveerde overblijfselen van het grote paleis van koning Minos, de villa’s, het theater, grote kruiken en de graven.

Vervolgens rijden we naar de gezellige badplaats Agia Pelagia en vanaf daar helemaal naar het zuiden van het departement, naar de vlakte van Messara die de grootste van Kreta is. Hier bevindt zich het op één na grootste paleis uit de Minoïsche geschiedenis namelijk Festos. Hier is de beroemde discus van Festos pas in het jaar 1908 ontdekt, maar nog steeds, tot op de dag van vandaag is deze niet ontcijferd. Twee kilometer ten noorden van Festos ligt het dorpje Vori en dat is het dorpje waar ik vandaan kom. Mijn familie en vrienden wonen er en als ik op Kreta ben, kom ik hier altijd met veel plezier. Vori is een traditioneel Kretenzisch dorpje met een gezellig pleintje waar een aantal cafés en winkeltjes zijn. In het dorp is een folkloristisch museum. Vanaf Vori is het maar vier kilometer tot aan de kust, en hier liggen de zand-kiezelstranden van Kokkinos Pirgos, Kalamaki, Komos en Matala. Matala is de beroemdste plaats uit dit rijtje; Matala werd wereldberoemd door de unieke ligging tussen de krijtrotsen, waarbij de grote gaten in de rotsen (antieke grafkamers) deze plaats een karakteristiek gezicht geven. In de jaren zestig was Matala het domein van de hippies. Tegenwoordig mogen de holen overdag bezocht worden, maar ‘s avonds wordt alles afgesloten. In Matala is volop keus aan restaurantjes en terrasjes met fantastisch uitzicht op de baai. Er zijn verschillende souvenirwinkeltjes waarlangs het gezellig wandelen is. Vanaf Matala rijden we richting Agia Galini, een van de leukste dorpen van Kreta.

Het departement Rethymnon

In Agia Galini hebben Wendy en ik jarenlang gewoond en gewerkt; we hebben er geweldige herinneringen aan. Agia Galini is een fantastische vakantieplaats. Het is van oorsprong een vissersdorp, maar tegenwoordig biedt het toerisme de grootste bron van inkomsten, hoewel het gelukkig geen massale toeristenplaats geworden is. De witte huisjes die tegen de berg zijn gebouwd rondom het vissershaventje zorgen voor een schilderachtig beeld van dit sfeervolle en gastvrije dorp. Het gezellige zandkiezelstrand ligt op vijf minuten wandelen van de haven en hier bevinden zich diverse goede restaurants, net als in de haven zelf. Onze volgende bestemming aan de zuidkust is Plakias maar vóór we in Plakias zijn, rijden we eerst door het traditionele bergdorpje Spili waar uit de monden van 19 stenen leeuwenkoppen bronwater de berg uitstroomt.

Na Spili passeren we de imposante Kourtalioti-kloof en stoppen we bij het palmenstrand van Preveli. Via een paadje kun je hier naar beneden wandelen. Niet ver van Preveli ligt Plakias, een toeristisch dorp met een mooi strand, veel goede hotels, winkels en terrasjes. De tavernes aan het strand serveren heerlijke gerechten en de prijzen zijn hier zeer betaalbaar. Een andere leuke badplaats in het zuiden van Kreta is Frangokastello dat vooral bekend is door het kasteel aan het strand. Frangokastello heeft een erg mooi zandstrand en mocht je hier langskomen, bestel dan bij een restaurant de streekspecialiteit “Sfakianes pites”, dat zijn een soort Griekse pannenkoeken met honing. Heerlijk! Aan de noordkust van het departement Rethymnon liggen van oost naar west de leuke badplaatsen Bali en Panormos en de stad Rethymnon. De oude stad Rethymnon bestaat uit een wirwar van straten en steegjes, waar gezellige restaurantjes en leuke Griekse winkeltjes te vinden zijn. Ook bezit Rethymnon een prachtig zandstrand waar het heerlijk zwemmen en zonnen is. Bezienswaardigheden van Rethymnon zijn o.a.: de Venetiaanse haven, het archeologisch museum, Fortetza, de Rimondi fontein en de Agios Frangkiskos kerk. Zowel Bali en Panormos zijn zeer gezellige dorpen waar vele leuke terrasjes en winkeltjes zijn. Beide dorpen hebben mooie stranden en dit totaalplaatje heeft ervoor gezorgd dat zich in beide plaatsen veel grote hotels gevestigd hebben. In het bergachtige binnenland van het departement Rethymnon zijn vele interessante traditionele dorpen. Het bekendste dorp echter is het dorp Anogia. Dit dorp ligt ten noorden van Ida, de hoogste berg van Kreta. In het centrum van het dorp, waar vooral handgemaakte tapijten verkocht worden, bevinden zich vele goede restaurants waar vooral Kretenzische vleesspecialiteiten geserveerd worden. Uit dit dorpje is de legendarische Griekse zanger Nikos Xilouris afkomstig en in het centrum van het dorp staat zijn ouderlijk huis.


Het departement Chania

Via de Nationale weg rijden we nu van Rethymnon stad richting het departement Chania en de gelijknamige charmante hoofdstad. Te midden van de indrukwekkende groene natuur maken we eerst een stop bij Georgioupolis, een klein vissersdorpje dat zich de afgelopen decennia ontwikkeld heeft tot een toeristisch dorp. Dat Georgioupolis een leuke toeristische plek is geworden, heeft te maken met het lange uitgestrekte zandstrand dat zich hier bevindt. Er zijn heel wat terrasjes, restaurants en taverna’s langs het water en de laatste jaren zijn er veel grote hotels bij gekomen. Vervolgens rijden we naar Chania stad, de prachtige hoofdstad van het departement. Ten westen van Chania liggen de gezellige badplaatsen Agia Marina en Platanias. Dit zijn de meest drukke badplaatsen van west Kreta.

Aan de westkust van Kreta liggen de indrukwekkende zandstranden van Falassarna en Elafonisi. Via Elafonisi rijden we dan in zuidelijke richting naar de typisch Kretenzische kustdorpen Paleochora en Sougia. Paleochora ligt gedeeltelijk op een soort schiereiland en aan beide kanten van het schiereiland zijn stranden. het mooiste strand ligt aan de westelijke kant, dat is een groot zandstrand dat goed georganiseerd is. Naast het strand bevinden zich allerlei leuke terrasjes en een aantal hotels en appartementen. Sougia, dat 35 km verderop ligt, is één van de meest geliefde badplaatsen van zuid Kreta, het is een pittoresk dorpje aan een groot strand. Sougia telt 150 vaste inwoners.

Tien kilometer ten oosten van Paleochora, tussen Sougia en Chora Sfakion ligt de Samariakloof. Deze imposante kloof is in de zomer met de boot bereikbaar vanaf zowel paleochora, Sougia als vanaf Chora Sfakion. De boot brengt je naar het plaatsje Agia Roumeli, dat is het dorpje aan de zuidelijke ingang van de kloof. Vanaf hier kun je dan de korte route van de Samaria bewandelen. De wandeling door de Samaria Kloof is een geweldige, intense ervaring. het is de smalste kloof ter wereld, de totale lengte van de kloof is zestien kilometer. op sommige plaatsen is de kloof maar vier meter breed met rotswanden van 500 meter hoog. Vanaf Agia Roumeli nemen we vervolgens de boot naar Chora Sfakion, de auto kan mee op de boot. Chora Sfakion is het dorp dat de ‘hoofdstad’ is van de regio Sfakia. De mensen van Sfakia staan bekend om hun respect voor oude tradities en ongerepte natuur. Het dorp is tegenwoordig vrij toeristisch, het is gebouwd tegen de hellingen van een berg met uitzicht naar de Libische zee. Aan het haventje zijn veel leuke terrasjes en winkeltjes en de sfeer is erg gezellig. Vanaf Chora Sfakion rijden we vervolgens via vele haarspeldbochten de bergen in, de welbekende ‘Lefka ori’. Al gauw komen we de andere bekende kloof tegen, dat is de Imbros kloof. De natuur is hier erg groen en mooi. Via het mooie Askyfou-plateau gaan we dan terug richting Chania-stad, de plek waar onze rondreis eindigt.

De rondreis die ik hier beschreven heb is fascinerend en afwisselend, ik zou nog wel twintig andere variaties kunnen beschrijven, Kreta is wat betreft omvang en bezienswaardigheden zo groot dat dit gemakkelijk kan. Vele leuke dorpen en plaatsen heb ik in dit artikel niet omschreven, dat komt puur door ruimtegebrek, wellicht komen deze plaatsen in een volgende editie aan bod! om deze rondreis te kunnen maken, zou ik zeker twee weken uittrekken.

*Dit artikel verscheen eerder in Griekse Gids Glossy NR1


Meer informatie over Kreta vindt u op:
https://www.grieksegids.nl/kreta/ en op https://www.grieksegids.be/kreta/
Kreta
© De Griekse Gids 2000-2024